Potential burdens in our cosmetics bag

658e27b1f2f61f504645b8e8fb9a4b1dIfølge Dr. Lipman (Gwyneth Paltrow sin favorittlege) er det å fjerne unødveldig kjemikalier fra omgivelser og kropper- eller som han kaller det 'potential burdens' - en av de mest effektive måter å forbedre helsen på. Det er ikke nødvendigvis slik at alt må skiftes ut, men det kan være små ting som får glasset til å renne over. Det trenger heller ikke være allverdens som skal til. Hvis man bestemmer seg for å ta grep på noen av disse områdene, enten det er for helsens skyld eller ei, vil det også være til fordel for naturen og støtte bæredyktige produksjonsmetoder. Hurra!SAMSUNG CSCKlassiske tegn på at man er omringet av for mange kunstige kjemikalier kan være:

 • Oversensitiv til partyme lukt
 • Oversentitiv til røyk lukt
 • Kløe på hud eller i hals
 • Oversensitiv til kaffe eller alkohol (aka bli veeldig hyper eller veeldig full)
 • Uren hud, tretthet og hodepine
 • Matintoleranser
 • Konstante forkjøelser, allergier eller tett nese

(Hentet fra Dr. Lipman's 'Total Renewal' s. 45)På grunn av måten vi lever på i den moderne verden, er det ikke lenger slik at man kan beskytte seg fullstendig for forurensning (i den brede forstand). Nettopp fordi man blir eksponert så mye ufrivillig burde man gjøre det man kan selv -  ta utslipp og dårlige produksjonsforhold ytterst personlig, og heller støtte ansvarlige og bæredyktige firmaer samt prøve å minske kontakten med stoffene så mye man kan.Stoffene som anses mest kritiske er:

 • Parabener: Et stoff som brukes som parfymestoff og konserveringsmidler. Kan virke hormonforstyrrende og kreftfremkallende.
 • SLS og SLES: Et stoff i shampo, såper etc. som får det til å skumme. Stoffet kan virke hormonforstyrrende og uttørkende, samtidig som det kan oppstå kreftfremkallende biprodukter under produksjonen.
 • Triklosan: I deodoranter, såper og tannkremer brukes triklosan som antibakterielt stoff. Det kan også finnes i f eks treningstights, sportsokker og sko som er merket "antibakterielt" eller "forhindrer lukt". Det kan virke irriterende, allergifremkallende, hormonforstyrrende og skade forplantningssystemet. Triklosan vil opphopes i kroppen. Det mistenkes at kjemikaliet kan gjøre bakterier resistente mot antibiotika.
 • AluminiumAluminium finnes i de aller fleste deodoranter, og kan gi fosterskader, skade lunder og luftveier, skade nervesystemet og det kardiovaskulære systemet (hjerter og blodårer).
 • ParfymeAlle slags skjønnhetsprodukter kan inneholde parfyme. Parfymen kan inneholde ftalater som skader immun- og forplantningssystemet. Videre kan stoffet dekke over andre farlige stoffer, da det kan ikkeholde en rekke kjemikalier som produsenten ikke MÅ opplyse om - deribland hormonforstyrrende og allergifremkallende stoffer.
 • Bisphenol A(BPA): Brukes ofte i produkter man oppbevarer mat og drikke i. Det kan virke hormonforstyrrende, allergifremkallende, irritere luftveiene, skade øynene, skade evnen til å få barn.
 • Ftalater: DEHP er en forbindelse i stoffgruppen ftalater som omfatter mange forskjellige stoffer. Det brukes ofte som mykgjører i plast, og finnes i mange dagligdagse produkter som f eks ledninger, klær, bager, gummi, maling etc. Stoffet kan skade evnen til å få barn samt føre til skader på fosteret.

aa8ad480ed7e8cea0dec8b63aaa586abHva man man gjøre? I hjemmet:Hvis man ønsker å gå litt grundigere til verks i hjemmet kan det være lurt å starte med innendørsklimaet i hjemmet. Noen tips er

 • Luft ofte, gjerne sjokklufting
 • Skift ut tepper/sengetepper/pledd som kan være allergifremkallende
 • Vær nøye med maling som blir brukt inne
 • Bytt vaskemidler til hus og klær til noen allergivennlige/økologiske
 • Kjøp allergivennlige/økologiske håndsåper og oppvaskmidler
 • Sjekk om emballasjen du bruker eller leken til babyen er fri for BPA (innvendig "lakk" i hermetikk- og metallemballasje) og ftalater (plastmykner)

Kosmetikk:Til forskjell fra matindustrien er det ingen tredje organ som overvåker kosmetikkindustrien, derfor er det veldig åpent hvilke ingrediesner de velger å ha i kosmetikken sin. Det er nesten umulig å unngå alle kjemikaliene i dag. Og man trenger heller ikke bli helt hippie-sminkefri heller! Det finnes bare mange bedre alternativer til hverdagsbruk. 70-80% av det vi smører på kroppen tas direkte opp i huden, og det er derfor er det greit å tenke litt over hva man faktisk smører på! I følge boken 'Renere liv' blir en gjennomsnittelig dame eksponert for over hundre forskjellige kjemikalier før hun går ut av døren om morgenen. Man trenger ikke å gå helt bananas, men det kan være veldig lurt å se på ingredisenlisten til verstingene er ansiktskrem, bodylotion, deodorant, parfyme, leppestift, sjampo og balsam. Disse produktene bruker man gjerne hver dag og de har høyest konsentrasjon av de skadelige stoffene.150be81600d708115d1cbb8d0b2f50dfVel, ikke gå helt bananas med sminke og vaskemidler og kast alt med en gang. Av personlig erfaring kan dette være litt drastisk (ups). Det beste er å begynne med de produktene du bruker hver dag, som du bruker mest av, og som dekker store områder av kroppen din. Dette vil for eksempel være tannpasta (som du faktisk putter i munnen), bodylotion, deodorant, ansiktskrem, shampo & balsam og parfyme. Etterhvert kan man vurdere å kjøpe mer hud- og miljøvennlig sminke, klær, sengetøy og andre produkter man har tett på. Det er sikkert ikke så mye bedre for miljøet å kaste alt på en gang for å kjøpe nytt, men det kan være en gradvis prosess. Det finnes flere apper som kan scanne produkter, og som viser hvor trygge de er. For eksempel har Environmental Working Group (de samme som lagde "Dirty dozen & Clean Fifteen") laget en app som heter Skin Deep. Videre finnes appen Think Dirty. Litteratur:Safe cosmetics www.safecosmetics.orgNRK TV - Forbruker inspektørene episode 1,2 og 3. http://tv.nrk.no/serie/forbrukerinspektoerene/MDHP11000515/28-01-2015Illustrert Vitenskap Kjemi endrer kroppens hormoner http://illvit.no/gorm-palmgren/kjemi-endrer-kroppens-hormoner-0Environmental Working Group http://www.ewg.org/Magnussen, B & Holt, T. Renere Liv Miljøstatus.no Noen farlige kjemikalier http://www.miljostatus.no/Tema/Kjemikalier/Noen-farlige-kjemikalier/Arsen/Dr. Frank Lipman Total RenewalStacy Malkan The Body BurdenEr Det Farlig.no Farlige stoffer http://www.erdetfarlig.no/no/farlige-stoffer/?60&PageID=60#60