Øyafestivalen!

Vi hyller Øyafestivalens imponerende målsetting - å bli blant verdens mest miljøvennlige festivaler! I år ble vi invitert til å ta en nærmere titt på hva dette betyr i praksis, og å dokumentere noen av de fantastiske tiltakene festivalarrangørene gjør for at Øya skal være blant de grønneste av de grønne, slik som å bestemme seg for at 400.000 kopper skal lages av planter fremfor fossile brennstoffer! Miljøsjef Cathrine Røsseland tar ikke et nei for et nei og ser optimistisk etter nye muligheter der andre sier det ikke finnes løsninger! 

Dere som følger oss på Instagram har sett at vi har vært og kikket på Øyas miljøinitiativer - alt fra hva slags tallerkner de bruker til strømforsyning og tilbudet av vegansk mat og sortering!

Maten på Øya festivalen: 

Er det noe vi setter stor pris på, både på festivaler og ellers i livet, er når det er enkelt å få tak i deilig vegansk eller vegetarmat! Flere og flere undersøkelser publisert de siste årene peker på at å spise plantebasert faktisk er den beste og viktigste enkeltsaken vi alle kan gjøre for miljøet, blant annet dennesaken fra The Guardian.

Øya har gjort en god jobb på denne fronten, både i form av variasjon, kvalitet og utvalg. I tillegg er hele 90 % av all maten er laget med økologiske råvarer! Som de skriver på egne sider:

Økologisk matproduksjon er en naturlig del av en bærekraftig fremtid. Velger du økologisk, velger du bort kunstige tilsetningsstoffer, sprøytemidler, industridyr og kraftfor produsert på soya fra regnskogen.

Miljøsjef Cathrine Røsseland forteller at Øya kan bistå matbodene med å finne leverandører på økologisk mat dersom de trenger det. De krever også å få se fakturaen til restaurantene i ettertid for å sjekke at de har brukt økologiske råvarer. I 2013 mottok Øya gullmerket i økologisk matservering fra Debio som den første festivalen i Norge!

Her er noen av våre favoritter: 

  • TUNCOsom serverer thailandsk wok med nudler og bønner.

  • Funky Fresh Foodssin sykt gode bakt søtpotet med nachos og vegansk rømme!

  • ASIAsin mangosalat og ville aubergine fries!

  • Dere MÅ også smake iskremen fra Sandwich brotherssom ble startet av Christoffer Naustdal Hjelmda han ville finne en måte å gi flyktninger som kom til Norge en jobb. Han kom på den geniale ideen å kombinere hjemmelaget iskrem med sykkelvogn - og med denne gode komboen har Sandwich Brothers klart å skape hele 36 sommerjobber og verdens diggeste iskrem. Er det noe vi elsker så er det festivaler, mennesker og matsteder som virkelig vil gjøre noe godt for verden og ikke minst leverer på høyt nivå!

Avfall: 

Øya har samarbeidet om avfallshåndtering med Natur og Ungdom siden 2002. De drifter blant annet pant og den veldig imponerende resirkuleringsordningen. Noen veldig interessante ting vi lærte var:

  • Publikum kan sortere selv i fire ulike "fraksjoner" (stasjoner som matavfall, drikkebegre, plast og restavfall). Bak i kulissene sorteres det i hele 15 forskjellige fraksjoner - her tar de med sekkene fra området, åpner dem og sorterer ut så mye de kan. Slik kunne 74% av avfallet i 2016 brukes til å lage nye råvarer og produkter.

  • Matavfallet brukes til å produsere biogass - og her i Oslo brukes dette som drivstoff til blant annet søppelbiler og busser.

  • Fra 2017 bestemte de seg for at alle øl- og mineralvannglass og matemballasje skulle være komposterbart.

  • Det er bestilt 400.000 kopper i PLA (plantebasert plast) laget av rester av mais og potet. Disse komposteres via et spesielt system som Øya tester og kan pantes flere steder på området.

  • Du kan pante andre ting også - papphanker, popkornposer og sneiper.

Det er jo veldig gøy å kunne kose seg med verdens beste stemning samtidig som man vet at man støtter et arrangement som virkelig brenner for miljøet. Håper vi sees i løpet av de to siste dagene!