Growhub!

Reklame// Denne uken hadde vi en helt nydelig formiddag på Losæter gård sammen med Clarion Hotel. I mars 2019 åpner Clarion Hotel The Hub (tidligere Royal Christiania) på nytt dørene til publikum.

Hotellet ønsker å være en grønn inspirasjon både for andre hoteller, gjestene sine og sine ansatte. De ønsker også å være en foregangsmodell for urban dyrking. Derfor har de gått sammen med bybonden Andreas Capjon om å lage den kuleste takåkeren, Growhub. Midt i Oslo skal de dyrke mat og urter som skal serveres i restauranten (som drives av den svenske stjernekokken Marcus Samuelsson) og forhåpentligvis kan matavfall fra restaranten etterhvert brukes på taket igjen. Sånt digger vi!

Hovedretten som bestod av salat, bønner, mangold, poteter og diverse urter.

Kjøkken"goals"!

Selvplukkede og grillede maiskolber

Nyskapende dyrkesamarbeid

På Losæter gård har bybonden Andreas testet ut hvordan dyrking på tak kan gjøres i praksis, slik at kunnskapen kan utfoldes når Clarion The Hub åpner i mars. De skal dyrke via hydrodeponi, som vil si at de benytter regnvann, luftsirkulasjon og tilsatt næring for å dyrke forskjellige typer grønnsaker på hotellets tak helt uten å frakte haugevis av kilo med jord opp dit.

Sammen med kokkene til den nye restauranten på hotellet lagde de på tirsdag det vakreste måltidet vi har spist på lenge. De serverte lunsj med råvarer rett fra hagen- som selv sa det så fint - ureist mat. Vi fikk servert grillede maiskolber, hjemmelaget flatbrød med masse urter og en nydelig salat med poteter, løk, bønner og spiselige blomster. Det var utrolig inspirerende å se hvordan de brukte naturen til å dekorere maten og ikke minst hvor smakfult det ble. Hele opplevelsen var bare en drøm både for magen og kamera.

Den fineste lemonaden!

"Ureist mat" og et grønt hotellforbilde

Det å dyrke mat i byer som Oslo blir bare viktigere og viktigere for å korte ned reiseveien til maten vi spiser, samt for å utvide tilgangen til økologisk mat. Bybonden fortalte oss at det å dyrke hjemme eller på terrassen slettes ikke er et umulig prosjekt, og ute på Losæter har de kurs flere ganger i året for de som ønsker å lære mer. Utstyret du trenger kan du blant annet få på IKEA!

Clarion The Hub ønsker å være et forbilde når det gjelder grønn vekst i by, og vil stå i front for andre hoteller, selskaper og bygg som ønsker å dyrke på sitt tak. Gjestene på restauranten til Clarion The Hub får forhåpentligvis et tettere forhold til hvor maten kommer fra, da de etterhvert kan være med å plukke mat fra takåkeren, og senere få det servert som et smakelig måltid i restauranten. Vi håper dette også kan være en viktig påminnelse om å ikke kaste unødvenlig mat, da man får et tettere forhold til matens kretsløp.

En sulten brokkoli.

Stiklinger

Clarion Hotel the Hub inviterer alle der ute til å sende inn stiklinger som bybonden kan plante videre, og etterhvert ta med seg til Growhub. En stikling er rett og slett en liten bit av en plante som du kan sette i jord eller vann, som deretter vil slå rot og go ut en ny plante.

Det finnes to måter å ta stiklinger på: 1) å ta av greiene på planten og 2) å ta røttene opp fra jorden. Hvis det for eksempel er en ripsbusk kan det klippes av en gren, fjernes blader, og settes i vann. Hvis det for eksempel er en basilikumplante med røtter kan det tas en hel rot ut av jorden og settes i en potte og gis rikelig med vann. Stiklingene kan leveres til Anderas på Losæter gård hver onsdag mellom kl 12 - 20, ut september. Man kan også kontakte Bybonden for å avtale en tid dersom det ikke passer! Kanskje planten din ender opp på taket til Clarion The Hub?

Selvplukket maiskolber!

Losæter gård med Bjørvika i bakgrunnen

Bygget på Losæter er et kunsprosjekt! Verdt et besøk