Airbnb vs hotell

Reklame// På fredag kom vi hjem fra Tromsø etter noen fantastisk fine dager i vakre omgivelser. Det er ikke mye som er deiligere enn å puste inn arktisk luft og få tid til å utforske naturen. Tusen takk for alle tips fra dere der ute om spisesteder, turer og severdigheter!

Denne turen var planlagt som en utfordring hvor vi skulle sammenligne bomulighetene hotell og Airbnb innenfor ca samme prisklasse i samarbeid med Clarion Hotel The Edge. Vi har tatt vurderingen innenfor de forskjellige elementene av turen, fra forberedelser til miljøperspektiv og komfort. All ære til Clarion Hotel for å ta på seg en sånn utfordring uten å vite hva vi foretrakk på forhånd!

AIRBNB

Booking og forberedelser

 • Å finne en Airbnb kan være en tidkrevende prosess, men etter å ha gjort det noen ganger blir man mer klar over hva man foretrekker og hvordan tilbudet fungerer. Vi brukte noen timer flere kvelder på å finne Airbnb i Tromsø, lage lister og sammenligne fasiliteter. Vi landet på en som lå sentralt og var i ca. samme prisklasse som hotellet.

Tips: Les alltid hva andre gjester har skrevet om stedet, og virkelig sjekk om bildene og beliggenheten er slik du ønsker. Det kan også være greit å kommunisere med eieren på forhånd hvis det er noe spesielt du lurer på, som for eksempel om det er lett å komme til med barnevogn eller om det er heis.

Beliggenhet og transport

 • Vi booket en leilighet som var sentral og lå i nærheten av Clarion Hotel The Edge slik at sammenligningsgrunnlaget var så likt som mulig. Allikevel slet vi litt med å finne leiligheten da den stod markert på kartet i en annen gate enn der inngangen faktisk lå. Da vi så inngangspartiet trodde vi ikke våre egne øyne - det så faktisk ut som en søppelplass.

Comfort og helhetsopplevelse

 • Vi ble ganske så skuffet da vi så inngangspartiet og kjente at det luktet litt stramt inne i leiligheten. Leiligheten var fin nok inni, men deler av leiligheten var ikke ferdig bygd og det kjentes rett og slett litt utrygt ut å bo der.

 • Det som er deilig med å bo på Airbnb er den hjemmekoselige følelsen. Man kan invitere venner på middag, ha med seg kjæledyr og slenge bena på bordet.

Hjemmekoselig i Airbnb

Miljøaspektet

 • Ettersom vi spiser plantebasert og liker å lage mat fra bunnen av så er det å kunne bruke et kjøkken når man er på reise er noe vi setter stor pris på. En tanke som slo oss før vi reiste var at vi hadde lyst til å skape minst mulig matsvinn selv om vi kun skulle bo et sted én natt. Vi tok med oss to syltetøyglass med chiafrø slik at vi enkelt kunne lage overnight chiagrøt til frokost på Airbnb. De blandet vi bare med Oatly og en banan kvelden før, og det smakte helt nydelig! Vi endte opp med å ikke lage middag hjemme da vi var ute på Nordlyssafari den kvelden vi bodde der.

 • Et annet miljøpluss var opplegget for sortering i leiligheten - her var det fire dunker for matsvinn, papp og papir, plast og glass.

TIPS: Planlegg antall måltider du skal ha hjemme og handle deretter, så slipper du å frakte mat når du skal reise, eller å kaste mat. Overnight oats eller chiagrøt er perfekt reisemat.

CLARION HOTEL THE EDGE

Booking og forberedelser

 • Bookingen av hotellrom var lekende lett, og vi visste med større sikkerhet hva vi fikk her. Det tok kort tid å orientere seg på Clarions sider, og betingelsene samt fullstendig pris stod svart på hvitt.

Beliggenhet og transport

 • En fordel vi oppdaget med å bo på hotell var at innbyggerne hadde full oversikt over hvor det lå, og det var dermed veldig lett å orientere seg og finne hotellet. Til og fra flyplassen kan man velge mellom taxi, flybuss og standard buss. Resepsjonistene er også behjelpelige og har stålkontroll på byen, aktiviteter, parkering, transport og annet man måtte lure på.

Verdens deiligste hotellrom på Clarion Hotel The Edge

Comfort, service og helhetsopplevelse

 • Da vi landet i Tromsø dro vi direkte til Clarion Hotel The Edge for å sjekke inn. Det var mildt sagt langt fra hverdagskost å sjekke inn på juniorsuiten, så vi var begge to i ekstase da vi så rommene våre. Noe man setter ekstra stor pris på når man reiser sammen ofte er å få hvert sitt rom. Etter en lang dag i Tromsøs (kalde) gater var det himmelsk å kunne slenge seg ned på den store sengen og bare forsvinne inn i drømmeland.

 • Servicen på Clarion Hotel The Edge er helt topp! Resepsjonisten sjekket oss inn på under fem minutter, vi fikk låne paraplyer når regnet kom, og de booket en helt fantastisk nordlyssafari til oss sammen med Northern Lights Tromsø.

 • Clarion vet hvordan de skal skjemme bort kundene sine. På rommet fant vi yogamatte, kaffe og te, morgenkåper og tøfler i økologiske materialer.

 • Om morgenen ventet en deilig frokost med godt utvalg.

 • Det er lov å ta med seg husdyr - hvor koselig er ikke det? Man er bare nødt til å si ifra på forhånd.

 • Det er selvfølgelig veldig behagelig at det vaskes og ryddes for deg hver eneste dag, at det finnes restaurant noen etasjer under deg, og at du har mulighet til å bestille room service hvis du føler for å fjonge deg ekstra.

Magisk nordlyssafari med Northern Lights Tromsø

Deilig hotellfrokost! Helt vegansk

Miljøaspektet

 • Clarion Hotel The Edge er i miljøklasse A og konkrete tiltak som var synlig for gjestene på hotellet var blant annet:

  • På rommene kan man velge bort en romvask til fordel for å donere penger til UNICEF - en del av "Sweat Dreams" prosjektet. Det selges også armbånd i resepsjonen til inntekt for dette.

  • På toalettet er det en klistrelapp på nedskyllingen med mindre vann om at "du sparer tre liter ved å trykke her".

  • De har tenkt gjennom materialevalg, og du får blant annet GOTS-sertifiserte bomulltøfler på sengen.

  • På frokostbufetén var det et godt utvalg av økologisk mat og all maten er fri for palmeolje.

  • Andre miljøtiltak vi kunne lese om på Clarions sider som del av bærekraftsarbeidet WeCare:

   • De har som målsetning at alle hotellene som kan skal drives på forbybar energi.

   • De jobber med å redusere farlige kjemikalier i rengjøringsprodukter.

   • De bruker vanneffektive kraner og dusjer slik at behovet for rensing og oppvarming av vann minskes.

   • De jobber med å kartlegge sin resirkuleringsgrad, og satser på en grad på 99% innen 2021.

En del av Clarions miljøstrategi er å spare vann

 • Vi gjorde oss noen tanker om ytterligere miljøtiltak som hotellene kunne vurdert:

  • Først og fremst kommunisere miljøtiltakene bedre med gjestene - hva betyr det at Clarion Hotel The Edge har Miljøgrad A? Formidling i enkle budskap slik som klistrelappen ved toalettet er genialt.

  • Sikre minimum 90% økologiske råvarer for å oppnå Debios gullmerke innen økologisk matservering.

  • Servere maksimum 20-30% kjøttretter, og dermed ha et rikelig utvalg av veganske og vegetaralternativer. Ved frokostbordet kunne varmrettdelen blitt utvidet til å inkludere plantebaserte alternativer som vegansk pålegg, varme bønner og pølser. I tillegg kunne det vært attraktivt med alternativer som varm havregrøt med topping eller chiagrøt.

  • Gjøre det lett for kunden å resirkulere - også på rommene.

  • Sette seg som mål redusere sitt energibruk og avfall med 5% i året.

  • Sikre seg at så godt som all energi leveres av fornybare kilder.

Sol i nydelige Tromsø

En overordnet sammenligning av Clarion Hotel The Edge og Airbnb gav en umiddelbar mersmak på den behagelige hotelltilværelsen, særlig for enkelthetens skyld på en kort tur som denne. Airbnb kan være utmerket til lengre opphold hvor man ønsker mer frihet og en mer "hjemmekoselig"  følelse. Dette har selvsagt mye med hvilken Airbnb vi endte med å leie, og de fantastiske rommet vi fikk på The Edge som normalt ville vært litt utenfor to nye gründeres priskategori. Vi anbefaler alle som skal til Tromø å ta en natt på dette drømmehotellet hvis de kan!

Alt i alt var det en fantastisk tur, og vi håper flere av dere der ute får muligheten til å oppleve fantastiske Tromsø om ikke lenge.