EAT & the ambition to save the world through food

For fem år siden ble det første EAT forumet arrangert i Stockholm av en rimelig fersk organisasjon med store ambisjoner. Idéen var å samle nøkkelpersoner til å snakke om bærekraftig matproduksjon og helse over et frokostmøte. Det viste seg at EAT hadde voksesmerter og snart skulle bli en svært anerkjent og sentral organisasjon som samlet forskere, businessledere, politikere, tenkere, innovatører, filmskapere, kokker, leger og andre kloke hoder i Stockholm år etter år.

EAT Stockholm Food Forum har blitt et viktig, gjentagende arrangment hvor det gros store tanker som senere tas ut i liv. Vi er så heldige å få en titt innenfor EATs fire vegger.

EATs CEO Dr. Alessandro Demaio

Hva er EAT?

Lege, miljøvernforkjemper og manges store forbilde Gunhild Stordalens overbevisning om at det måtte et stort skifte til innenfor verdens matproduksjon førte til at hun grunnla en organisasjon som nå er et fullpakket og boblende kontor med over 30 ansatte. EAT er en fulltidsarbeidsplass hvor det arbeider leger, grafiske designere, økonomer, samfunnsvitere, kommunikasjonseksperter og mange fler. Og nylig ble den australske legen Alessandro Demaio hentet inn for å være EATs nye CEO.

EAT arrangerer årlige eventer, også kalt forum. De siste fem årene har det vært et forum i Stockholm, og i fjor gikk det første forumet i Indonesia av stabelen. EAT arbeider blant annet med å finne ut hva slags mat som er sunnest og mest bærekraftig. Det sentrale spørsmålet er:Hvordan vi sammen kan brødfø en voksende generasjon på en sunn og bærekraftig måte, uten å tråkke over planetens begrensninger.

Eat Forum Stockholm 2016

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Vår rolle

Anette og jeg jobbet i år for EAT for andre året på rad. I fjor var vi ansatte via et kortvarig engasjement, og i år er vi leid inn via selskapet vårt Radical Broccoli. Vi var den del av det herlige kommunikasjonsteamet, og holdt blant annet fatt i EATs sosialemediakanaler. Det var superspennende, og vi fikk blant annet lov til å introdusere den plantesentrerte middagen sammen med den kjente svenske kokken Paul Svensson. For en ære!

EAT Forum 2017

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Oppsiktsvekkende fakta

Verdens befolkning ventes å nå 10 milliarder mennesker i 2050. Utfordringen, og kjernen av EATs arbeid er å finne ut hvordan vi kan produsere nok, sunn og bærekraftig mat til hele verdens befolkning.

Kostholdet vårt er ansvarlig for:

  • 80% av tropisk avskogning

  • Over 25% av drivhusgassene

  • Majoriteten av tap av biologisk mangfold

Andre oppsiktsvekkende sannheter:

  • 1/3 av all mat som produseres kastes

  • 1 av 3 mennesker i verden får enten for lite, for mye eller feil mat

Rett før vi skulle opp på scenen og introdusere middagen med Paul Svensson

Hva kan du gjøre?

EAT er opptatt av forskning på hva som faktisk er gode tiltak for miljøet og helsen vår. Det vil alltid være sprikende resultater, men det foreligger jevnt over en stor enighet i at mer plantebasert kost og mindre animalske produkter er fantastisk både for helsen vår og for planeten. Dette er fordi plantebasert mat er mindre ressurskrevende i produksjonen ved at det for eksempel kreves mindre vann og at det forekommer et lavere utslipp av klimagasser.

Følg med videre på EAT's InstagramhjemmesideFacebook og Twitter.