All posts, Inspiration & other goodies

Surna?

January 21, 2015

Her kommer en liten catch-up fra noe vi en gang lærte på ungdomsskolen, men kanskje glemte allerede på vei ut av klasserommet, nemlig pHverdi!

 

pH_chart

 

pH står for “potential of hydrogen”. Rent teknisk er det målingen av antall hydrogeninoer i en spesifikk vannløsning. pH-verdien av noe forteller hvor syre- eller basedannende det er. Skalaen går fra 0-14, hvor noe som er nøytralt har en pH på 7. Jo høyere over 7 du kommer, jo mer basisk er det, og jo mer oksygen inneholder det (og omvendt).

Hvorfor er dette overhodet interessant?

For at kroppen skal fungere i topp stand ønsker vi at blodets pH holdes innenfor visse grenser. Optimalt sett ønsker vi å helle over til den basiske siden, med en pH-verdi i blodet på ca 7.365. En pH under 7 er ekstremt farlig, da oksygennivåene minker og cellemetabolismen vil bråstoppe.

Kjemiker og næringsfysiolog Ragnar Berg og kjemiker Fred W. Koch er blant banebryterne på dette området. Bergs forskning kom frem til at det beste for mennesker er å spise 7 ganger så mye basedannende som syredannende mat. Koch fremviste at syredannelser kunne være opphav til de aller fleste sykdommer. Kroppen er skapt til å fungere innen en ganske smal pH-skala. Allerede i 1931 ble Nobelprisen i medisin delt ut på dette området. Otto Warburg, biokjemisk og ledende cellebiologisk, fant ut at hovedårsaken til kreft er syredannelse i kroppen. Hans arbeid omhandlet å forske på pHnivået i kreftceller sammenlignet med vanlige celler, hvor han fant at den var lavere i kreftceller.

Alt fra forskjølelse, dårlig hud, gikt, kronisk tretthet, IBS, svekket immunforsvar til og med kreft kan på en eller annen måte spores tilbake til et syredannende indre. En syredannende livsstil, både når det gjelder mat, sinn og bevegelse, vil gjøre at kroppen får problemer med å gjenopprette sin naturlige balanse. Slike forhold inni kroppen skaper også grobunn for dårlige bakterier og soppinnfeksjoner. Det handler igjen om balanse, hvor man optimalt ønsker å spise 80-60% basedannende mat og 20-40% syredannende. Det som skjer ved overvekt av syredannende kost er at kroppen prøver å gjenopprette sin egen balanse ved å hente ut basiske mineraler fra skjellettet, organene og tennene dine. Dette kan være greit innimellom, men reservene er ikke evigvarende uten store konsekvenser. Det kan etterhvert føre til osteoporose (benskjørhet). Ironisk nok vil et kosthold fylt med melkeprodukter (som mange assosierer med å skulle styrke skjellettet) kunne føre til slike forhold i kroppen da melkeprodukter er syredannende.

Det finnes altså mye spennende forskning på området (se kilder), men forholdet mellom syre/basedannelse og kroniske lidelser er ikke helt anerkjent av konvensjonell medisin.

SONY DSC

What to do?

Heldigvis er det ikke noen umulighet å hjelpe kroppen tilbake til sin ønskede ph-verdi. Hvis du ikke allerede har gjettet det så kan du hjelpe deg selv på vei ved å spise mer grønne goder og annen plantemat, visse korntyper, grønne juicer og smoothies og spirer. Det er også viktig å huske at emosjonelt stress vil frigjøre syredannende hormoner som kortisol og adrenalin som bare lager oppstandelse. Stress vil også gi deg sinnarynker, så den 60-årige versjon av deg selv vil takke deg hvis du bare begynner å bekjempe stressa-frøydis med en gang.

Hvis du lurer mer spesifikt på hva slags mat som er syre- og basedannende så kan du se på denne oversikten. Det er ikke sånn at en sitron er syredannende fordi den smaker surt (som jeg trodde først), så det kan være lurt å ta en titt! Vi skal skrive mer om dette senere også.

SONY DSC

Kilder:

Store norske leksikon, https://snl.no/pH

Ragnar Berg: http://www.betternetworker.com/articles/view/marketing/article-marketing/disease-cannot-live-in-an-alkaline-body

Ragnar Berg og Fred W. Koch: http://www.alternativ.no/art/?id=157

Kriss Carr, Crazy Sexy Diet

Otto Warburg: http://www.stopcancer.com/ottolecture3.htm

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Grønn eliksir | Radical Broccoli January 23, 2015 at 18:41

  […] mennesker et kosthold som gjør at de har mer syre enn base i kroppen, som vi har skrevet mer om i dette innlegget. Mørkegrønne bladgrønnsaker inneholder klorofyll, som er et avgiftende og basisk […]

 • Reply Green smoothie | Radical Broccoli January 25, 2015 at 20:22

  […] er litt dårlig? Avokado er blant de mest basedannende fruktene, og bidrar dermed til å balansere ph verdien i kroppen. Avokado blir også kalt for naturens smør og den går med det aller meste. Den er […]

 • Reply Banana avocado smoothie | Radical Broccoli February 22, 2015 at 19:07

  […] er litt dårlig? Avokado er blant de mest basedannende fruktene, og bidrar dermed til å balansere ph verdien i kroppen. Avokado blir også kalt for naturens smør og den går med det aller meste. Den er […]

 • Reply Supergrønn smoothie | Radical Broccoli May 25, 2015 at 13:38

  […] er både basedannende og rensende for blodet. I tillegg er det supert for forbrenningen på grunn av sitt høye […]

 • Leave a Reply