All posts Snacks

Spis mer (rå) sjokolade!

De aller fleste har gode assosiasjoner til sjokolade. Det er skikkelig hyggelig å spise det sammen med andre. Og alene. Heldigvis behøver man ikke å gi opp sjokolade for alltid selv om man vil spise litt bedre. Verdens beste nyhet er at sjokolade på den riktige måten har vist seg å gi mange helsefordeler. Ofte har man hørt at sjokolade kan være sunt i små mengder, men da bør man se nærmere på hva slags sjokolade dette gjelder!
Forskjellen på “vanlig” og rå sjokolade er innholdet og måten den har blitt behandlet på. “Vanlig” sjokolade inneholder melk eller melkepulver, raffinert sukker og gjerne en lang liste uvisse ingredienser og aromaer.
SONY DSC
Hva er rå kakao?

Kakaoen kalles  når den ikke har blitt varmet opp over 41 grader. Alle næringsstoffene er fortsatt intakt, og det er derfor denne typen sjokolade er bedre for oss. Rå kakao er en av de sterkeste antioksidantene vi finner i naturen!

  • Rå kakaomasse (som man kan lage egen sjokolade/kakao av) er kakaobønner som er presset på veldig lav varme. Her er ikke kakaosmøret skilt ut, slik det er i rått kakaopulverDette betyr at kakaomasse smaker litt mindre bittert enn kakaopulver.
  • Rått kakaopulver er det som blir igjen når du skiller kakaosmør fra kakaobønner, og pulveriserer dette.

Hvordan bruker man det?

Rå kakao kan brukes til å lage en god kopp kakao, brownies (se video eller vår oppskrift her), hjemmelaget sjokolade, sjokolademousse, blandes i muesli, i smoothies, milkshake, sjokoladechiagrøt, trøfler etc. Kakaomasse/pulver kan også brukes i matretter som f eks chili con(sin) carne for å gi en ekstra god smak. For mer inspirasjon, se flere oppskrifter her.

SONY DSC

Visste du at rå kakao:

  • Har høyere innhold av antioksidanter enn både blåbær og vin?
  • Inneholder opptil 7 ganger mer antioksitantenheter enn en typisk vanlig mørk sjokolade?
  • Er maten med høyest innhold av magnesuim av alle vanlige matvarer, og at dette er mineral nr. 1 for en god hjertefunksjon?
  • Kan føre til at risikoen din for hjerteinfarkt kan halveres? (Se Nederlandsk studie)
  • Inneholder et adrenalinlignende stoff (PEA) som frigjøres når vi er forelsket?
  • Har innhold av aminosyren tryptofan som kan gjøre at man sover bedre?

Ikke dårlig for å være noe så digg!

SONY DSC

SONY DSC

3 thoughts on “Spis mer (rå) sjokolade!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.