All posts

Ren mat

January 24, 2015

Hvorfor stille spørsmål ved matvalg?

Flere har fått med seg at økologiske produkter er et bedre alternativ enn mat som er dyrket og sprayet med giftstoffer, pesticider og andre kjemikalier som blir tilsatt for å gjøre maten penere eller å få den til å vare lengre. Andre er skeptiske og mener økologisk mat kun er snobbete mattrend og at det både er dyrt og unødvendig. Flere fagfolk med titler som vekker tillit har uttalt seg i norske medier om at økologisk mat ikke har noen helsefordeler. Det er til og med anbefalt at et norsk kosthold skal inneholde oppdrettslaks, noe amerikanske og russiske forskere har avslørt at inneholder alt for høye andeler av giftstoffer fordi de blir foret med kraftfôr (som inneholder dioksiner som er bevist å øke risiko for kreft, minske sjansen for å få barn, og forstyrrer hormonene våre). Istedenfor å endre måten fisken blir behandlet på i Norge blir det skapt stor forvirring og fokus på den 1% av maten som er produsert fritt for dritt, og heller kjempet en kamp for å støtte de 99% av maten som inneholder ingredienser de fleste av oss aldri engang har hørt om.

Jaja, tenker kanskje du. Det er i USA alle er usunne. I Norge er vi jo supersporty! Står på ski og går søndagstur, drikker melk og spiser matpakke med ost og brød. Kjipt at du ble dårlig liksom, men jeg er fin jeg. Det er dessverre sånn at maten vi spiser i dag er så utrolig mye mer forurenset, masseprodusert og tillagt en hel rekke tilsetningsstoffer enn den samme maten var bare for 70-80 år siden. Det er kanskje derfor man reagerer når man finner ut at for eksempel “vanlig” melk og kjøtt ikke er så bra for oss som vi er blitt opplært til å tro. Så ikke bare bidrar den enorme etterspørselen i matindustrien til å ødelegge matvarer, men det forurenser vann, jord og luft slik at dyrking i fremtiden også ødelegges. Og hvorfor stilles det ikke flere spørsmål til de som setter grenser for hva som er lov ved behandling av mat? Mattilsynet flytter hele tiden grensene for hva som er lov av for eksempel mengden giftstoffer, uten at særlig mange legger merke til det, slik at de hele tiden kan skryte fint av at norsk mat holder seg innenfor grensene. Bra jobba! Heldigvis har vi som forbrukere et valg, og kan påvirke dette alle mann alle.

Ta for eksempel en vanlig skinke som er nøkkelhullmerket av norske myndigheter. Nøkkelhullmerket brukes i Norge, Sverige og Danmark og er et stempel fra Mattilsynet og Helsedirektoratet som skal vise at denne matvaren er et sunnere alternativ enn andre i samme kategori. Det står forklart på nøkkelhullmerkets hjemmeside at de “baserer sine kostråd på felles ernæringsanbefalinger”. Altså, det vil si at statens utvalgte eksperter kan bestemme hva som er kravene for nøkkelhullmerket. Kriteriene for matvarer som kan få nøkkelhullet er at varene skal ha lavere innhold av fett, sukker, salt og fiber. Det som dessverre skjer med skinken når den får fettet (aka smaken) fjernet er at det tilsettes flere tilsetningsstoffer for å få produktet til å smake noe.

Gilde familieskinkes innhold:

Skivet skinke av norsk kjøtt i familiepakning. Renskåret svinekjøtt (73%), vann, salt(1,7%), stivelse, glukose, stabilisator E450, E451, E407, antioksidant E316, konserveringsmiddel E250, E262, E325.

Det er like mange ingredisenser som det er meninger om det er bra eller dårlig. Og alle har rett til en mening. Eller så kan man tenke at livet er for kort til dårlig mat og velge et hyggeligere alternativ som beviselig (i vårt tilfelle – effekt på oss selv) fungerer.
cropped-cropped-sam_3307.jpg

Og hva med inni kroppen? 

Hva hvis noen fortalte deg av hver eneste celles ønske er å overleve, og å være den beste versjonen den kan gi deg. Lungenecellene dine vil hjelpe deg å puste, hjernen ønsker å fungere ypperlig. Ja hele kroppen er designet til å gi deg alt du trenger for å ha det best mulig. Den er til og med designet for å være selvrensende. Men noen ganger stopper vi dette helt selv.

Cellene våre omskaper hele tiden giftstoffer til avfallsstoffer fra fordøyelsen vår. Dette er en mekanisme vi mennesker er født med, og burde være utrolig glade for. Disse avfallsstoffene blir fanget opp av antioksidanter som tar dem med videre ut i blodet og til leveren for å bli renset. Avgiftningen (detoxen) i kroppen vår skjer i to faser. I den første fasen vil leveren nøytralisere og sende giftstoffene ut i en av tre ruter – gjennom urin og svette, gjennom avføring eller ved å konvertere giftstoffene til en midlertidig forbindelser som er enda mer giftfylt enn de originale stoffene. I den andre fasen dealer kroppen med disse forbindelsene ved å nøytralisere dem i leveren og gjøre dem vannløselige. Når denne prosessen er ferdig vil de nøytraliserte giftstoffene sendes ut av kroppen gjennom urin eller svette.

Kroppen, dersom den er fylt med godsaker og grønnsaker, vil helt av seg selv ha nok antioksidamter til å gjennomføre en slik avgiftning innimellom. Problemet er når man plutselig har begynt å få inn en mye større dose giftstoffer hver eneste dag. Dette er både gjennom mat, kjemikalier i vaskemidler, klær, sminke, kremer osv. Kroppen må jobbe mye hardere og oftere med å prøve å kvitte seg med skiten. Og til slutt bryter den ned, og klarer ikke forsvare seg lenger. Du har kanskje hørt at 70% av immunforsvaret ligger i tarmen? Vel, da er det ikke rart man får allverdens plager, depresjon, angst og allergier når maten du spiser forgifter den delen av kroppen som MÅ fungere for å ta vare på resten av den. Denne lille karen sier det ganske enkelt og greit.

SONY DSC

Hva er økologisk?

Økologisk betyr at maten er dyrket eller har oppvokst på andre grunnprinsipper enn ikke-økologisk (konvensjonell) mat. Det betyr også at denne type mat må igjennom en kontroll av en tredje-part for å kunne godkjennes som økologisk. Det samme gjelder for andre økologiske produkter, klær og vaskemidler. Økologisk landbruk betyr at det er minimal bruk av tilsetningsstoffer i produktene. Det betyr at dyrene ikke blir fôret med unaturlig fôr for å vokse seg unaturlig store på kort tid. Det betyr at jorden som dyrene spiser av, grønnsakene vokser og bøndene jobber i ikke er forurenset med sprøytemidler. Du kan lese mer om dette her og her. Videre anbefales det å lese denne artikkelen i Time Magazine som beskriver hvorfor barna dine ihvertfall burde spise økologisk.

Så om ikke for din egen del, er vel dette noe å tenke over for andre enn deg selv. Tenk på de som kommer etter deg og om du vil ha barnebarn som vokser opp med en jord som er full av kjemikalier, eller en som er ren og blir tatt vare på. At de også skal få oppleve den fine naturen som vi elsker å stå på ski i, og ha glade og friske foreldre og besteforeldre.

Men økologisk er dyrere?

Det har seg faktisk sånn at økologiske produkter er noen kroner dyrere enn andre produkter. Dette kommer som oftest av at disse produktene må importeres, fordi det ikke er nok økologisk jordbruk i Norge. Og hvorfor er det ikke det? Jo, fordi bøndene faktisk ikke får solgt produktene sine til butikkene. Det er ikke lønnsomt for dem å drive denne typen produksjon, selv om det kunne spart dem og familien deres for store helseskader, er billigere for dem, og ikke vil medføre at avlingene deres vil avta raskere. Butikkene vil ikke ta inn de økologiske produktene fordi de opplever at kundene ikke velger dem. Kundene har jo nettop hørt på nyhetene at økologisk ikke er bevist å være bedre for deg. Hvis man tenkte to skritt lengre, og faktisk stilte spørsmål ved hvem og hvilke interesser som forsøker å nedgrave økologisk produksjon, og å fremme konvensjonell mat, så skjønner man antagelig bedre det store bildet.

Så ja, debatten om økologisk vil antagelig fortsette i lang tid fremover, grunnet blant annet de forskjellige gruppers sterke næringslivsinteresser. Eller så kan man stole på kroppens egne signaler, funksjoner og ønsker om å bli matet med REINT FÔR!

 

Videre lesing:
Denne artikkelen forteller kort og konsist om dilemmaet med økoproduksjon i Norge

Vil man vite mer om motargumentene kan man lese Grønlund’s argumenter

Økologisk mat smaker bedre mener sjefen av Kolonihagen

Forskningsrapport fra UiO 

FN rapport som allerede i 2011 viste til at Økologisk produksjon bidrar til å gi verdens fattigste mer mat! Se kort sitat nedenfor:

“The report shows that these practices raise productivity significantly, reduce rural poverty, increase genetic diversity, improve nutrition in local populations, serve to build a resilient food system in the face of climate change, utilize fewer and more locally available resources, empower farmers and create jobs.”

 

Kilder:

Campbell, Colin T. “The China Study” 

Pollan, Michael “In Defence of Food” 

Nilsson, Mats-Erik “Ekte Vare” 2009 

Lustig, Robert “Søtt og farlig: Den bitre sannheten om sukker”.

Geelmuyden, Niels Christian “Sannheten på bordet” 2013

Geelmuyden, Niels Christian “Det Mattilsynet ikke forteller” Dagbladet, 2013 

“Matprodusentene vil ikke fortelle hva aroma betyr” DinSide 2014 

Hippocrates Health Institute 

Junger, Alejandro Dr. “Clean”

Carr, Kris “Crazy sexy kitchen” 2012

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply