All posts

Notsofun facts

February 11, 2015

Disse notsofun facts er resultater av handlinger gjort av oss mennesker, og dermed har vi også mulighet til å gjøre noe med dem – pretty cool!

 • Mellom 15-20% av norske barn har overvekt eller fedme (BMI på 25 eller mer). I det store Amerika er en tredel av barna overvektige
 • Rundt en tredel av maten som produseres i verden kastes
 • 25% av menneskene i den vestlige verden har candida (sopp) overvekst, noe som kommer av feil ernæring (sukker mater sopp) og kan skape alle slags helseproblemer fra depresjon til fordøyelsesproblemer
 • Flere dør i dag av overvekt enn sult

Noe tilsier at det trengs en forandring – en ganske radikal en. Mat, helse, klima, miljø og dyrevern er problemstillinger som høres gråååkjedelige ut, og som man ser på hver for seg. Fakta er at de har en stor sammenheng. Vi kan faktisk påvirke dette hver eneste dag gjennom hva vi velger å putte i, på og rundt oss!

IMG_0047

What to do?

 • Se etter produkter/mat som er svanemerket, økologisk merket etc. Finn ut, grav og spør hvordan ting er laget eller hva som finnes i det du får servert. En opplyst dame er en hip dame!
 • Ikke kast mat. Hvis du er en restespiser har du en gave fra oven, da kan du alltid lage en stor porsjon og spare halvparten til lunsj dagen etter. Hvis du ikke er en restespiser, bli flinkere til å lage nok til kun det måltidet.
 • Handle smart. Planlegg hvor mye du trenger av de enkelte varene fremfor å handle sporadisk.
 • Tenk logisk. Hvis noe er prosessert og tilsatt flere unaturlige stoffer er det antagelig ikke bra for deg selv om forskerne ikke er helt enige. For eksempel aspartam (søtningen i sukkerfri brus) er laget av en kjemiker på en lab, og vi trenger vel ikke å få bevist svart på hvitt at det ikke er lurt å få i seg dette. Les ingediensene på det du kjøper.
 • Det du smører på huden burde være mulig å spise ettersom alle disse stoffene trekkes inn i kroppen de også. Les mer om dette i “Den Sminkede Historien” i D2, som handler om hormonforstyrrende og miljøskadelige stoffer i kosmetikk
 • Hvordan man vasker og sprayer med forskjellige kjemiske midler har stor innflytelse på miljøet. Alt som renner ut av vasken må jo havne et sted det også. I denne artikkelen fra NRK tar de opp hvilke kjemikalier vi får i oss hver dag.
 • Minske inntaket av kjøtt. Som vi har skrevet tidligere står kjøttproduksjon for minst 20% av dagens klimautslipp. Dette er både grunnet at man bulldozer ned skoger for å kunne ha større områder til produksjon av kjøtt (fjerner skogene som renser luften) i tillegg til fôring og laging av hormoner, medisiner og andre sprøytemidler som gis til dyrene og på fôret deres, slakting, frakting osv.

SONY DSC

Forhåpentligvis begynner folk å forstå at disse problemene er reelle og kommer til å fortsette i stigende grad hvis ikke man begynner å gjøre noe med det. Det er ikke hysterisk å prøve å holde seg unna giftstoffer, spesielt dersom man vet hvordan det har blitt koblet til en heel del sykdommer som ingen antagelig ønsker å være i nærheten av. Hvis man ser over på vårt broderland Danmark kan man ta masse inspirasjon, nemlig fordi de ønsker å bli mest økologisk av oss alle – som du kan lese om her. Og det at mange av de aller største problemene kan løses med samme tiltak gjør det jo veldig mye lettere!

 

Kilder:

Overvekt blant norske barn: Folkehelserapport 2014 fra Folkehelseinstituttet http://www.fhi.no/eway/default.aspx?pid=239&trg=Content_7242&Main_6157=7239:0:25,8904&MainContent_7239=7242:0:25,8931&Content_7242=7244:111677::0:7243:1:::0:0

En tredel av maten som produseres kastes: United Nations Environmental Program http://www.unep.org/wed/2013/quickfacts/

Candida: http://www.mindbodygreen.com/0-8376/10-signs-you-have-candida-overgrowth-what-to-do-about-it.html og http://www.helseogkost.no/artikler/candida/candida-problemer

Fler dør av overvekt: World Health Organization http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/

En tredel av amerikanske barn er overvektige: Kriss Carr – “Crazy Sexy Diet”

Kjøtt og klimautslipp: UNEP Global Environmental Alert Service http://www.unep.org/pdf/unep-geas_oct_2012.pdf

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply