All posts, Breakfast, Lunch/dinner

Chiagrøt med banan, jordbær og sjokolade

April 14, 2015

SONY DSC

Denne frokosten er lett å lage, smaker godt og er full av godsaker for kroppen! Perfekt på morgener hvor man har litt dårlig tid, men allikevel vil ha en real frokost, og ikke minst er smaken av sjokolade en bonus. Vi har også oppdatert vår Q & A side, kanskje noe å lese igjennom i mens du nyter en bedre frokost?

Chiagrøt med banan, jordbær og sjokolade

  • 3 ss chiafrø
  • 1 banan
  • Ca. 500 gram ferske jordbær (disse bør være økologiske, jordbær er noe av det som sprøytes mest)
  • 2 ss rå kakao
  • 1 dl rismelk

Bland først sammen banan, jordbær, kakao og rismelk i en blender. Hell deretter blandingen over i en skål og rør inn 3 spiseskjeer med chiafrø. La grøten stå i kjøleskapet i 10-30 minutter så chiafrøene får svellet. Den er ferdig etter 10 minutter, men jo lengre man venter jo mer fuktighet trekker chiafrøene til seg, og dermed blir grøten tykkere. Den får en frisk, knasende sjokoladesmak og er proppet med proteiner.

Og hvorfor er chiafrø så fantastiske?

Chiafrøene er noen små og harde frø, og smaker ikke så veldig mye i seg selv. Men det skal ikke stå på størrelsen, for de er noen små næringsbomber, faktisk blant de mest næringsrike matvarene som finnes! De er rike på omega-3, det sunne fettet man må få i seg via næring, fordi kroppen ikke produserer det selv. De bidrar til å frakte dårlig kolesterol ut av kroppen, reduserer betennelse, og hjelper hjernen å fungere bedre. Andre supereffekter av chia er høyt innhold av protein, kalsium og fiber. Det er  hele 11 gram protein i 2 spiseskjeer (1/3 av anbefalt daglig dose) (Authority Nutrition).

I tillegg er de rike på antioksidanser, som hjelper kroppen og cellene mot aldring, kan hjelpe å forebygger kreft og får huden til å se frisk og fin ut. Chiafrøene inneholder også rikelig med magnesium. Magnesium styrer mange av de kjemiske forbindelsene i kroppen slik som energi nivå og utvikling av benbygningen. Er kroppen stresset bruker den ekstra mengder med magnesium, så derfor er chiagrøt en perfekt frokost for en busy-bee.

En annen superkul ting om disse små frøene, er at de suger til seg væske. Hvis man vil bake uten egg kan chiafrø brukes som en perfekt erstatning, da de fungerer som bindemiddel når de tiltrekker seg væske. Da bruker man en dose chia og har i litt ekstra vann så de kan svelle. I tillegg hjelper det med å frembringe metthetsføelsen.

Chiafrø kan kjøpes i de fleste store dagligvare butikker, helsekostbutikker men er nok aller billigst på iherb. Her er det også stort utvalg i økologiske chiafrø som er enda bedre!

SONY DSCAuthority Nutrition 11 proven benefits of chia seeds http://authoritynutrition.com/11-proven-health-benefits-of-chia-seeds/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply