All posts, Lunch/dinner

Bønnesalat med tahini

March 2, 2015

SAMSUNG CSC

Bønnesalat med tahini

 • Hvite bønner (øko)
 • Bokhvete (kokt)
 • 1 avokado
 • Soltørkede tomater
 • Spinat
 • Tahini
 • 1 halv sitron
 • Salt og pepper

Kutt opp og tilbered grønnsakene. Bokhveten var kokt på forhånd – et godt tips er å koke opp en stor dose med bokhvete/quinoa/bønnepasta/kikertnudler på søndager så man har det til uken. Legg alt sammen på en tallerken og topp med tahini, saften av en sitron, godt salt og pepper.

SAMSUNG CSC

Tahini, bønner og grønnkål er gode kilder til kalsium. Kalsium er et mineral som befinner seg i benbygningen vår. Det er en mineral som både hjelper hjertet til å slå, minske sjansen for blodpropp og i tillegg til at det hjelper cellene i å gi slipp på unødvendige kalorier og styrker benbygningen. Altså bidrar det både til good looks og sterke bein, ikke dårlig. Kalsium inntas på to måter; gjennom mat og kosttilskudd, eller ved å “dra” det ut av benbygningen eller tenner selv (hvis det er underskudd i kroppen). Dette skjer typisk hvis man har spist for lite kalsium over lengre tid. Da kan det oppstå det som kalles beinskjørhet eller osteoporose.

Kalsium og melk

Det er store debatter om melk og meieriprodukter er de beste kildene til kalsium eller ikke, og det vil alltid være sterke meninger om melk. Selvom konvensjonell visdom, moren din og ikke minst Tine-melk reklamer alltid har fortalt at melk er den beste kilden til kalsium, viser nylige funn at det faktisk kan ha omvendt effekt. Pasturisert og homogenisert kumelk fra butikken er faktisk veldig vanskelig for kroppen å ta opp, og kan føre til at man mister kalsium i beina! Dette er fordi melk har lav pH-verdi og gjør kroppen sur (altså ikke bra). Det kroppen da gjør er å dra ut mineraler av bloder for å gjøre kroppens pH-verdi basisk igjen. Dermed drar den ut kalsium fra beinbygningen for å kompensere med melken som påstås å tilføre kalsium!  Ergo – melk kan faktisk bidra til beinskjørhet. Det er et hett forskningstema for tiden, og det gjøres nye funn hele tiden. Hovedsakelig har man kommet frem til at mer undersøkelser trengs, men at melk ikke nødvendigvis er en så god kilde til kalsium som man en gang trodde. Hvis du er nysgjerrig på dette kan du se dokumentaren “Milk?” på Netflix, eller lese mer her.

KrisCarr-DairyFree-Calcium-Infographic

Hvor finnes kalsium?

Kalsium er veldig viktig for kroppen, og det er anbefalt å få i seg ca 1000mg kalsium daglig (se over). Kalsium finnes i mandler, grønnkål, kikerter, bønner, sesamfrø/tahini er gode kilder! Spis litt grønnkål om morgenen, tahini i lunsjen og kanskje litt mandelsmør til kvelds, så er man oppe i de anbefalte nivåer kalsium. Hummus er en perfekt kalsium kilde, og det er så sinnsykt godt. Så i bunn og grunn, igjennom å spise mye digg og variert mat er det ikke noe problem. Det er også viktig å ha nok vitamin D i kroppen for å oppta kalsium.

SAMSUNG CSC

Literaturliste:

http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-full-story/

http://www.nhs.uk/Conditions/vitamins-minerals/Pages/Calcium.aspx

http://www.drweil.com/drw/u/ART02814/calcium

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Macro bowl & blomkålris | Radical Broccoli April 7, 2015 at 21:19

  […] Bland dette sammen i en skål med en gaffel og ha det over salaten. Hvis du lurer på hva tahini er, så har vi skrevet om det her. […]

 • Leave a Reply